Vårt projekt – en helg att må bra av

- Identifiera problem, men fokusera på det positiva, brukar Anto säga.

Anto är chef på Aktivitetshuset Holma, en av våra arbetsplaceringar. När han berättar om problemen som han möter nämnder han segregering, arbetslöshet och en mediebild som mest belyser droger och kriminalitet.

- Ljuset i tunneln är ofta tjejerna, säger han. Om de vill ha något är de också beredda att ta ansvar och jobba för det, men många gånger kommer de i skymundan. Alltför många ungdomar får inte bekräftelse på det som de är bra på.


Det är utifrån det som vi bestämmer idén till vårt projekt, som alla YPD-deltagare i Malmö genomför tillsammans. Vi vill lyfta fram det som är roligt, bra och inspirerande utifrån tjejernas egna önskemål.

- Vad tycker ni är kul? Vad vill ni göra? frågar jag därför Holmas tjejgrupp.

De som är med där tar just klivet in i tonåren. Alla känner alla och det är en bra stämning i gruppen, men svaren dröjer ändå.

- Berätta nu! Vad gillar ni? uppmanar Ardiana.

Hon är ledare för gruppen tillsammans med några andra tjejer från Hyllie Ungdomsråd. De bidrar med mycket tid och engagemang, trots att de dessutom har mycket att göra med skolan inför studenten.


- Vi vill bara åka iväg någonstans och hänga, säger en av de yngre tjejerna tillslut och andra fyller i att de vill grilla och bada.

Alla verkar överens om att det viktiga är att bara vara tillsammans och ta dagen som den kommer, så när det väl är dags att genomföra projektet packar vi bussen med badkläder, spel, målargrejer och en fotboll samt mat för cirka 30 personer. Sedan är det upp till oss själva att göra något av det under en helg i Hästveda utanför Hässleholm.


Vid bor i en röd stuga, granne med skogen och sjön. Tjejerna tillbringar den mesta tiden vid stranden och under kvällen fyller vi nästan en hel rulle papper med färg.

- Börja rita vad ni vill, sedan roterar vi och fortsätter på varandras teckningar, föreslår jag.

Bilderna blommar ut mer och mer för varje person, precis som lägret i övrigt.


Helgen är också en upplevelse för oss som är med i YPD.

- Det här är den underbaraste semester jag någonsin har haft, säger Anna. Jag har bara varit på ett läger tidigare och det anordnades av kyrkan, så all fokus låg på att be. Om min mamma skulle se mig nu skulle hon tycka att jag är lat, men det är så skönt att bara få ligga i solen ibland.


Tearith och Sokha njuter av den svenska sommaren genom att äta glass på stranden. När de har ätit upp går de direkt och köper ytterligare en varsin glass, vilket de precis hinner med innan det är dags att gå och äta lunch.

- Vårt nästa projekt borde heta "uniting ice cream", för alla gillar glass oavsett vilken kultur man kommer ifrån, skrattar Tearith.



Snack i gräset medan Anna flätar hår.
Snack i gräset medan Anna flätar hår.

Grillning är ett måste så klart.

Mwila kan inte simma, men tjejerna såg till att hon i alla fall kände på vattnet.

Nästa steg blir att skriva slutrapporten om vårt projekt.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0