"Från progg 68 till trend 08"

Jag sitter hemma i kollektivet och läser den nya tidningen Eco Queen.

- Den borde vara gjord i papper som ser mer ekologiskt ut, säger Liv då hon spanar in det glansiga prinsessomslaget.

Men det är just det som är grejen. "1968 marscherade ekorebellen i näbbstövlar. 2008 trippar hon fram i högklackat. Och dricker hellre champagne än rödtjut" menar tidningsskaparna och försöker göra ett magasin därefter.


Resultatet känns ungefär som när jag och Farao Groth jobbade som ungreportrar på Borlänge Tidning och fick i uppdrag att tillsammans intervjua fröken Dalarna. Farao förde in samtalet på skönhet och kändisskvaller och själv ville jag ta reda på om de som ställer upp i Fröken Sverige verkligen gör det för att de vill rädda världen. Och allt skulle samsas i en artikel.


Det är ingen omöjlig uppgift att kombinera yta med djupare innehåll, men ofta blir resultatet tyvärr inte mer spännande än ännu en gala där man får se barn från olika delar av världen och därefter ringa in för att skänka några kronor och tävla om en bil. Ibland lyckas Eco Queen bra i utmaningen att komma med något annat. Jag gillar till exempel att läsa om modedesignern Mathilda Tham som förespråkar klädbibliotek:

- Det är ett sätt att dela kläder med varandra. Man behöver inte äga allt. Festtoppen som bara används en gång, de ska man kunna låna...


Andra gånger känns däremot mötet mellan mode och miljöfrågor lite krystat, som i modereportaget där modellerna ser obekymrade ut och därför har varvats med giftutsläppande fabriker och texten: "I Karur i Indien är floderna runt textilfabrikerna så förorenade av kemikalier att vattnet inte ens kan användas för bevattning, och floderna får samma färgton som årets modefärg."


Jag undrar dessutom vad tanken bakom tidningen är. "Köp dyrt" deklarerar en artikel. "Man kan inte betala 99 spänn för en t-shirt och tro att det är rättvist handlat. Det är bara att glömma." Rådet blir med andra ord att vara snäll mot miljön genom att satsa på kvalitet istället för kvantitet, att shoppa mindre och schysstare. Det är bara det att på ett annat ställe i tidningen står det: "Kan miljötänkande och humanitära budskap sälja fler väskor? Tja... Att företaget som tillverkar dem stödjer globala miljöorganisationer kan ju kännas tryggt. Och man kan lugnt shoppa vidare."


Mitt råd till Eco Queen blir att blanda prinsessorna med rådjursögon och guldsked med en och annan ful ankunge. De borde till exempel göra ett reportage om vad Lucas i Zambia kallar "ghetto-tsunami":

- Ge någon som redan har pengar hundra spänn och han eller hon kommer att spendera det på ingenting, men ge det till någon modeintresserad i områdena där jag bor och du kommer att upptäcka att det går att skapa en hel outfit av det. De vet hur de ska hitta allt second hand och blir lätt kvällens snyggaste.


image100
Lucas använder humor för att uppmärksamma fattigdomen i Zambia. Just nu arbetar han på sin film "Ghetto Tsunami". Hör av dig till mig om du vill komma i kontakt med honom och hjälpa till.

PS. För er som undrar bär Eco Queens glansiga papper Nordens officiella miljömärkning Svanen.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0